De meest gestelde vragen bij bruidsfotografie

Er worden mij als bruidsfotograaf veel vragen gesteld. Ik heb de meest voorkomende vragen voor jullie op een rijtje gezet.
Niet te geloven, zit jullie vraag er niet tussen? Stuur mij direct een mail of vul het contactformulier in, dan krijg je zo spoedig mogelijk antwoord!

Hoe ben je als fotograaf begonnen?
Op 24 februari 2004 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Mijn eerste digitale camera was een Canon IXUS met 2 megapixels. Samen met een kledingrek en een lap stof van de markt heb ik zo mijn eerste “studio”foto’s gemaakt en haalde ik mijn eerste opdrachten binnen. Met het verdiende geld werd de Canon EOS 300D gekocht en een extra lens, de 90-300. Daar heb ik mijn eerste bruiloften mee geschoten. De Canon EOS 300D is daarna vervangen en de camera daarna ook weer en zo ben ik nu bij de Canon EOS 5D mark III beland die me overigens uitstekend bevalt.

Wij zijn niet fotogeniek. Help!
Geen enkel probleem. Want wees nou eerlijk, wie zegt dat nou van zichzelf? Laat ik je een geheim vertellen: iedereen is fotogeniek! Fotogeniek betekent niet dat je er als een model uit moet zien, maar meer dat je op de foto staat zoals je bent. Ontspannen, relaxed en op je gemak. En ook al ben je gespannen aan het begin van de fotosessie, dan duurt dat maar even. Want met humor en wat lieve woorden weet ik je binnen no-time op je gemak te stellen en hebben we de grootste lol.

Kunnen we bij jou ook foto’s in de studio laten maken?
Ja. Ik beschik over een studio in Ridderkerk en daar kunnen we altijd terecht. Buiten dat je dan mooi op de foto komt, kun je ook op je gemak een kopje thee/koffie drinken, naar het toilet of je make-up bijwerken.

Wat als je ziek bent?
Als ik ziek zou zijn op jullie bruiloft, moet het wel heel erg zijn wil ik niet komen. Maar ik ben ook een mens, dus het kan natuurlijk gebeuren. In dat geval doe ik een beroep op mijn netwerk van collega fotografen. Dan komt er een andere fotograaf jullie bruiloft fotograferen. Mochten jullie een trouwalbum hebben besteld, dan maak ik wel het album voor jullie. Andersom kan er ook iets met jullie of de familie zijn waardoor de bruiloft niet door kan gaan. In dat geval overleggen we hoe we dit gaan oplossen. Als de bruiloft moeten worden verzet, hoeft dat wat mij betreft geen probleem te zijn. Mits ik jullie nieuwe trouwdatum nog beschikbaar ben.

Wat is de levertijd?
Als jullie een bruidsreportage hebben gekozen, is de levertijd van de Online Gallery ca. 4 tot 6 weken. Als jullie een reportage hebben gekozen album, dan is de levertijd 2-3 maanden. Mijn streven is om dan het albumontwerp 1 maand na jullie bruiloft klaar te hebben. Na jullie akkoord zal het bij de leverancier besteld worden en duurt het nog 3 weken voordat heb album bij mij binnen is. Je kunt je voorstellen dat het in het hoogseizoen langer kan duren voordat jullie albumontwerp klaar is. Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van alle stappen in het proces.

Wij zouden graag een proefsessie doen. Kan dat?
Maar natuurlijk kan dat! Ik fotografeer heel graag een Loveshoot met aanstaande bruidsparen. Dat kan wat mij betreft in de studio of op locatie. Zo leren we elkaar beter kennen en hebben jullie alvast een voorproefje met een prachtige serie foto’s.

Op de trouwdag zelf, hoeveel tijd moeten we reserveren voor de fotosessie?
Ik zou graag minstens 1,5 uur pure fototijd willen. Dus zonder reistijden en het liefst op maximaal 2 locaties. Dan kunnen we in alle rust de foto’s maken. In trouwkleding ben je wat minder mobiel als in een spijkerbroek. In- en uitstappen in een auto gaat dan wat meer tijd kosten bijvoorbeeld. Bovendien wil je op je trouwdag niet “jakken-en-jagen”, maar vooral genieten. De fotosessie is HET moment van de dag, dat jullie nog samen zijn. Grijp dat moment aan om van elkaar te genieten.

Maar wij trouwen niet in Nederland. Ga jij dan met ons mee?
Uiteraard! Graag zelfs! Zo ben ik eerder in Spanje geweest en staat dit jaar Italië op de planning. Ik maak graag, ook in het buitenland, een prachtige reportage voor jullie. No problemo.

Wij nemen aan dat je alle foto’s photoshopt?
Nou, dat was ik niet van plan. Kleine oneffenheden zoals een prullenbak op de achtergrond e.d. zal ik verwijderen. Als je meer gephotoshopt wilt hebben, kan ik daar iemand voor inhuren tegen een tarief die dat voor jullie kan doen. De foto’s worden wel bewerkt, maar dat is iets anders. Hierbij worden de kleuren gecorrigeerd, het contrast bijgesteld e.d.
De fotobewerkingen zitten wel bij de prijs inbegrepen.

Eet je gezellig met ons mee?
Graag! Meestal is dat alleen een lunch (2 broodjes is voor mij voldoende), maar als jullie graag willen dat ik langer blijf op jullie trouwdag, dan gaat een warme maaltijd er ook wel in. Ik hoef natuurlijk niet bij jullie aan tafel. Ergens in een andere ruimte en met een eenvoudige maar voedzame maaltijd is voldoende. De meeste locaties hebben wel vaker met dit bijltje gehakt en weten hier perfect mee om te gaan.

Als wij de Online Gallery ontvangen, krijgen we dan ALLE foto’s die je gemaakt hebt?
Nee. Net als iedere andere bruidsfotograaf zullen niet alle foto’s goed zijn. Iemand net met zijn/haar ogen dicht of net niet goed belicht. Daarom maak ik meer dan voldoende foto’s om er ruimschoots voldoende over te houden voor op jullie Online Gallery of in het album. Op de Online Gallery zullen minimaal 300 foto’s komen te staan.